ابراهیم امینی نجف‌آبادی

ابراهیم امینی نجف‌آبادی
اطلاعات فردی
تاریخ تولد ۱۳۰۴ش
محل زندگی نجف‌آباد • قماصفهان
تاریخ وفات ۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ش
محل دفن حرم حضرت معصومه
شهر وفات قم
اطلاعات علمی
استادان آیت‌الله بروجردیامام خمینیعلامه طباطباییآیت‌الله گلپایگانی
محل تحصیل قم، اصفهان
تألیفات دروس من الثقافة الاسلامیة، بررسی مسائل کلی امامت، زن در اسلام و ...
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسی نائب رئیس مجلس خبرگان، ریاست دبیرخانه مجلس خبرگان، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضو شورای بازنگری قانون اساسی، عضو شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت.
اجتماعی امام جمعه قم
وبگاه رسمی

ابراهیم امینی نجف‌آبادی (۱۳۰۴ - ۱۳۹۹ش) روحانی شیعه، فعال در انقلاب اسلامی ایران، نائب رئیس وقت مجلس خبرگان، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، امام جمعه قم، امام جماعت مسجد اعظم قم و از شاگردان آیت‌الله بروجردی، امام خمینی و علامه طباطبایی بود.

تشکیل گروهی با هدف اصلاح حوزه علمیه قم و اجرای احکام سیاسی در سال ۱۳۴۱ش، امضای اعلامیه مرجعیت امام خمینی و تشویق مردم به راهپیمایی برای آزادی امام خمینی از جمله فعالیت‌های سیاسی وی قبل از انقلاب بوده است. امینی پس از انقلاب به عنوان نماینده امام خمینی برای حل مشکلات مردم به برخی از شهر‌های ایران رفت و عضو شورای بازنگری قانون اساسی ایران بوده است.

امینی، آثاری در موضوعات مختلف نوشته است. برخی از آثار او مانند کتاب فرهنگ اسلامی و تعلیمات دینی و کتاب دادگستر جهان به ترتیب جزو منابع درسی مدارس آموزش و پرورش ایران و حوزه علمیه قم بوده است. پاسخگویی به سوالات و شبهات دینی از مهمترین دغدغه‌های وی بعد از انقلاب بود. کتاب‌های اخلاقی "خودسازى (تزكيه و تهذيب نفس)"، "جوان و همسر گزينى‏" و "همسرداری" از جمله آثار اوست.

زندگی و تحصیلات

ابراهیم امینی نجف‌آبادی سال ۱۳۰۴ش در نجف‌آباد متولد شد و در شش سالگی پدرش را ازدست داد. وی پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی در شهر نجف‌آباد، سال ۱۳۲۱ش وارد حوزه علمیه قم شد و پس از سه ماه سکونت در آنجا علی‌رغم علاقه به حوزه قم، به دلیل مشکلات مالی حوزه علمیه اصفهان را برای ادامه تحصیل انتخاب کرد. او به مدت شش سال در اصفهان دروس سطح را در مدارس نوریه، کاسه‌گران و جده بزرگ به پایان رسانده و در طول این مدت از شاگردان میرزا علی آقا شیرازی بود.

سال ۱۳۲۶ش برای تکمیل دروس حوزوی وارد قم شد. وی جزو شاگردان گلپایگانی، مرعشی نجفی، امام خمینی، علامه طباطبایی و حاج‌آقا رحیم ارباب بوده و در درس اخلاق امام خمینی و آقا حسین قمی شرکت می‌کرد. ابراهیم امینی از دوازده نفری بود که پس از درگذشت آیت‌الله حکیم اعلامیه مرجعیت امام خمینی را امضا کرد.

وفات

امینی در ۵ اردیبهشت سال ۱۳۹۹ش مصادف با ۳۰ شعبان ۱۴۴۱ق در قم درگذشت و در ۷ اردیبهشت، آیت‌الله نوری همدانی از مراجع تقلید شیعه بر جنازه او نماز گزارد و در حرم حضرت معصومه دفن شد. به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت پروتکل‌های بهداشتی، مراسم تشییع جنازه و تدفین وی به صورت عمومی برگزار نشد.

فعالیت‌های علمی و فرهنگی

آیت الله امینی:

«تخصصی‌‌شدن علوم دینی یک ضرورت است كه متأسفانه نه در سابق و نه در اين زمان مورد توجه نبوده است. با اينكه اخيراً بعضی رشته‌های تخصصی به‌ وجود آمده؛ ولی متأسفانه این درس‌‏ها جدی گرفته نمی‌‏شود بلكه درس‏‌های فرعی و جنبی به‌شمار می‌‏روند».

ابراهیم امینی کتاب‌های فقه، اصول، فلسفه و کلام را تدریس می‌کرد و در کشورهای مختلف از جمله انگلیس، فرانسه، سوریه، پاکستان، چین و ژاپن در سمینارهای علمی و فرهنگی شرکت کرده است.

امینی از سال ۱۳۷۷ش امام جماعت مسجد اعظم قم برای اقامه نماز مغرب و عشاء بود. او پس از نماز، به صحبت‌های مردم گوش داده و به سؤالات آنان پاسخ می‌داد.

امینی بعد از انقلاب اسلامی بیشتر فعالیت‌هایش را بر پاسخ به شبهات و پرداختن به مسائل روز متمرکز کرد. به عقیده وی پس از انقلاب اسلامی بسیاری از فرهنگیان و دانشگاهیان علاقه‌مند به نظرات اسلام پیرامون مسائل متعدد بودند؛ با توجه به اینکه حوزویان بسیاری مشغول تحصیل و تدریس بودند وی مسؤلیت پاسخ‌گویی به این نیاز را برعهده گرفت.

آثار

فرهنگ اسلامی و تعلیمات دینی

از ابراهیم امینی ۳۴ جلد کتاب در موضوعات مختلف اسلامی به چاپ رسیده است. او انگیزه نگارش کتاب‌هایش را نیاز جامعه و نبودن کتاب مناسب درباره آن موضوع می‌دانست. آموزش قرآن کریم، فرهنگ اسلامی و تعلیمات دینی از کتاب‌های درسی دوره تحصیلی ابتدایی و راهنمایی و «دادگستر جهان» کتابی درباره امام مهدی(عج) و از منابع درسی حوزه علمیه آیین همسرداری و چند کتاب اخلاقی مانند "خودسازى (تزكيه و تهذيب نفس)"، "جوان و همسر گزينى‏" و "همسرداری" از جمله آثار او است.

فعالیت‌های سیاسی

آیت‌الله امینی از چهره‌های سیاسی جمهوری اسلامی ایران است. وی نائب رئیس مجلس خبرگان رهبری، رئیس دبیرخانه خبرگان و امام جمعه قم بوده است. بخشی از فعالیت‌های سیاسی ابراهیم امینی قبل و بخشی بعد از انقلاب اسلامی بوده است.

قبل از انقلاب ایران

امینی نجف آبادی از مبارزان قبل از انقلاب اسلامی ایران بود و به همراه همفکران خود از جمله قدوسی، ربانی شیرازی، مصباح یزدی، خامنه‌ای و هاشمی رفسنجانی سال ۱۳۴۱ش در قم تشکلی ایجاد کرد که بعدها هسته مرکزی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را تشکیل داد. از اهداف این تشکل، اصلاح حوزه علمیه، امر به معروف و نهی از منکر و اجرای احکام سیاسی بود. همچنین این گروه مجلات بعثت و انتقام را منتشر می‌کردند.
ابراهیم امینی در ماجرای بازداشت امام خمینی، در بین علمایی بود که برای آزادی امام خمینی، برای اعتراض از قم به تهران رفتند. وی همچینین در تهیه اطلاعیه‌ها و تشویق مردم برای راهپیمایی نقش داشت. امینی در کتاب خاطرات خود به برخی از وقایع سال ۱۳۴۲ش تا انقلاب اشاره کرده است. برخی از این خاطرات عبارتند از: واقعه فیضیه، دستگیری امام خمینی، واقعه ۱۵ خرداد و خاطرات سال‌های ۱۳۴۱ش تا پیروزی انقلاب اسلامی ایران.

بعد از انقلاب ایران

ایراد خطبه‌های نماز جمعه توسط آيت‌الله امینی در حرم حضرت فاطمه معصومه، در ۳۰ تیر ۱۳۹۱ش.

امینی نجف‌آبادی بعد از انقلاب اسلامی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عضو هیات امنای دانشگاه امام صادق(ع)، عضو مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت نظام بود. وی همچنین عضو شورای بازنگری قانون اساسی بود و در اوائل انقلاب به عنوان نماینده امام خمینی به شهرهای نهاوند، هرمزگان، مازندران، همدان و ملایر رفت. او در سال ۱۳۵۸ش به مأموریت از امام خمینی به ترکمن‌صحرا رفت و به اختلافی که بین مردم و مالکین و اربابان توسط گروهک منافقین ایجاد شده بود، پایان داد. عضویت در شورای عالی مجمع جهانی اهل‌بیت، امامت جمعه شهر قم از دیگر مسؤولیت‌های او به‌شمار می‌آید.

مطالعه بیشتر

، تهران، موسسه فرهنگی هنری مرکزاسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۹۲ش.

پانویس

  1. .، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
  2. ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
  3. ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
  4. ؛ ، سایت همشهری آنلاین.
  5. رجایی، برداشت‌هایی از سیره امام خمینی، ج۵، ص۱۷۶؛ ؛ ، سایت همشهری آنلاین.
  6. ؛ ، سایت همشهری آنلاین.
  7. ، خبرگزاری ابنا.
  8. ، خبرگزاری رسمی ح.زه.
  9. ، خبرگزاری صداوسیما.
  10. ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی.
  11. ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
  12. ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی.
  13. عسگری، «در محضر استاد»، ص۱۸.
  14. ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی.
  15. ، سایت همشهری آنلاین.؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی
  16. ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی.
  17. ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎‌الله امینی.
  18. ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی.
  19. ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.؛ ، سایت همشهری آنلاین.
  20. ، خبرگزاری مهر.
  21. ، سایت دبیرخانه مجلس خبرگان؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
  22. ، سایت ئبیرخانه مجلس خبرگان؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
  23. رجائی‌نژاد، «روزشمار زندگی اجتماعی و سیاسی امام خمینی» ص۱۱۱.
  24. ، سایت دبیرخانه مجلس خبرگان؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
  25. ، سایت دبیرخانه مجلس خبرگان؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
  26. ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی.
  27. ، پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‎الله امینی.
  28. ، خبرگزاری رسا.
  29. ، سایت دبیرخانه مجلس خبرگان.؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
  30. خمینی، صحیفه امام، ج۸، ص۱۱۵.
  31. ، سایت دبیرخانه مجلس خبرگان.؛ ، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.

منابع

  • «ابراهیم امینی(حاج امینی نجف آبادی»، پایگاه اطلاع رسانی حوزه، تاریخ درج مطلب: ۲۷ بهمن ۱۳۹۴ش، تاریخ بازدید: ۱۲ دی ۱۳۹۷.
  • «برنامه درسی پایه ششم طلاب تعیین شد»، پایگاه خبرگزاری مهر، تاریخ درج مطلب: ۲۲ دی ۱۳۹۵ش، تاریخ بازدید: ۲۲ دی ۱۳۹۷ش.
  • خمینی، روح الله، صحیفه امام، تهران، موسسه نشر و نتظیم آثار امام خمینی، چاپ پنجم، ۱۳۸۹ش.
  • رجایی، غلام‌علی، برداشت‌هایی از سیره امام خمینی، تهران، عروج، ۱۳۹۲ش.
  • رجائی‌نژاد، محمد، «روزشمار زندگی اجتماعی و سیاسی امام خمینی»، در مجله حضور، ج۶۰، نشر عروج، ۱۳۸۶ش.
  • «نامه جعلی اخیر توطئه‌ای علیه بنده بود/ ارادتم به رهبر معظم انقلاب دو چندان شده است»، خبرگزاری تسنیم، تاریخ درج مطلب: ۱۷ تیر ۱۳۹۶ش، تاریخ بازدید: ۱۶ دی ۱۳۹۷ش.
  • ، خبرگزاری حوزه، درج مطلب ۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ش، مشاهده ۷ ردیبهشت ۱۳۹۹ش.
  • ، خبرگزاری صدا و سیما، درج مطلب ۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ش، مشاهده ۷ ردیبهشت ۱۳۹۹ش.
  • «تکذیب ارسال نامه از سوی آیت‌الله امینی به رهبر انقلاب»، خبرگراری ایسنا، تاریخ درج مطلب: ۵ تیر ۱۳۹۶ش، تاریخ بازدید: ۱۶ دی ۱۳۹۷ش.
  • عسگری، یاسر، «در محضر استاد»، هفته‌نامه پنجره، شماره ۱۴۱، شنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۱ش.

‏‏